concreet

Als je besluit om samen met mij aan de slag te gaan kunnen we op verschillende manieren werken om te zien wat het meest bij jou past.

ouder en kind

–  Van ge-bonden naar ver-bonden via een opvoedstelling –

 

Het gedrag van je kind kan bij jou als ouder of opvoeder soms heftige emoties oproepen. Op zo n moment ben je bezig met je zelf en kun je daardoor minder beschikbaar zijn voor je kind. Uit liefde voor je kind voel je je zo kwetsbaar dat je de gevoelens van jouwzelf en die van je kind niet meer kunt onderscheiden. Omdat je kind afhankelijk is van jou als ouder zal het er alles aan doen om te zorgen dat het goed met je gaat. Alleen uit zich dat soms in tegenovergesteld onbegrijpelijk gedrag, eigenlijk net als bij jou als ouder wanneer je boos wordt en dit diep in je hart helemaal niet wilt. In een opvoedopstelling onderzoeken we waarom je zo geraakt wordt. Vaak heeft dit te maken met gebeurtenissen in het leven van jouwzelf of uit voorgaande generaties. In een opvoedopstelling sta jij letterlijk midden in jouw eigen verhaal en krijg je zicht en grip op je eigen onbewuste emoties.

 

In een opvoedopstelling werk ik individueel met één van de ouders, je kind wordt daarmee niet onnodig belast. Vaak kom je met één sessie al bij de kern. Door het voelen en bewust worden van de verstrikkingen, zoals dat genoemd wordt verandert als vanzelf je eigen gedrag en daarmee dat van je kind. Je hoeft niet ‘eindeloos te praten’. Het beeld, de fysieke gewaarwordingen en de gevoelens die je tijdens de opstelling ervaart zeggen vaak meer dan duizend woorden.

 

Er kunnen ook thema’s zoals slecht slapen, fysieke klachten, onbegrepen boosheid of angst van je kind waar jij als ouder een vraag over hebt opgesteld worden.

 

Wil je meer lezen over opvoedopstellingen klik dan hier.

 

 

 

Vloerankers

 

– een woord bestuderen is jezelf bestuderen –

 

Bij deze manier van kijken naar jezelf gebruik je de woorden uit je verlangen. Je kunt een vloeranker uitkiezen voor het woord dat jij wilt onderzoeken. Maar het kan ook zijn dat je een horloge of een plant wil neerzetten als symbool.

 Maak je liever een tekening of gewoon wat krabbels om uit te drukken wat je bedoelt; alles werkt en alles is oké. Dat wat zich toont wanneer je in resonantie gaat met het woord of het symbool zijn delen van jou. Ontmasker je overlevingsgedrag, ontmoet je traumadelen zodat je gezonde deel kan groeien en je energie weer gaat stromen.

‘Het uitkiezen van een matje, en dan die emoties die je voelt als je er op gaat staan.. heel bijzonder. Het zorgde er voor dat ik op een andere manier naar mezelf en het verleden leer te kijken’ – Mireille –

tafelopstelling

– ontmoet jezelf op de grens –

 

Je hebt vast wel eens gehoord over het werken met playmobile poppetjes. Veel mensen vinden het een fijne methode omdat deze manier van opstellen heel laagdrempelig en beeldend is. Met poppetjes en andere materialen bouw je als het ware een afspiegeling van je innerlijke ruimte en je grens. Door van een afstandje te kijken naar je eigen systeem zie en voel je vaak gelijk al waar het om gaat.

Deze manier is ook een geschikte werkvorm voor kinderen. Spelenderwijs bouwen ze een afspiegeling van hoe het bij hun van binnen voelt.  Het helpt hen om er over te vertellen. Voor jou als ouder is het vaak heel verhelderend en snap je meestal wat je kind bedoelt en wat het je wil leren. Ook al is dat vaak confronterend. Het toont welke rol jij speelt en wat je zou kunnen doen om dat te veranderen.   

Deze manier van opstellen zou je ook met vloerankers kunnen doen. 

 ‘Fijn dat deze manier van opstellen ook zittend kan en er speelse en creatieve elementen in zitten. De sessie heeft me geholpen en bracht me meer duidelijkheid over mijn verlangsvraag’ -Marianne-

je familie in beeld

– je plek kennen is weten waar je thuis hoort –

 

Of je wilt of niet, familie en voorouders spelen een grote rol in ons leven. Patronen en gewoontes worden doorgegeven. Als kind neem jij ze over ‘om er bij te horen’. ‘Niet zeuren want je hebt de oorlog niet meegemaakt…’ verdriet over gestorven kinderen, misbruik of emotionele verwaarlozing dat nog altijd voelbaar is. Ook al is het generaties lang geleden en speelde het niet direct in jóuw leven.

Corona bijvoorbeeld, de één ervaart het als een periode van kansen en nieuwsgierigheid. De ander voelt vooral angst en verlangt enorm terug naar zoals het was. De kans is groot dat dat grotendeels wordt bepaald door hoe jij en je ouders als kind zijn opgevoed.

een opstelling van je familie – maar dat kan ook bijvoorbeeld je team zijn waar je vragen over hebt – is als een levende foto die je je niet bewust was. Het kan op ontroerende, vaak wonderlijke manier inzicht geven in waarom jij doet zoals je doet en je voelt zoals je je voelt.

‘Het verbaasde me dat een gebeurtenis uit een ver verleden nog zo’n impact kan hebben. Het leek er op alsof er iets in elkaar klikte dat los was en nu weer in elkaar zit – Claudia-

ALS JE LIEVER PRAAT...

Vind je het fijn om te praten over wat je bezig houdt, waar je tegen aan loopt en wat je wilt veranderen dan kan dat ook. Over de manier waarop jij over jouw verlangen vertelt, de woorden die je kiest, zoals je jezelf laat zien zal ik met je in gesprek gaan. Ik zal je spiegelen zodat jij jezelf kunt ontmoeten in je eigen verhaal.

Wil je handvatten over de opvoeding van je kind? Ik ga er vanuit dat jij als ouder je kind het beste kent.

Als moeder en vanuit mijn werkervaring weet ik hoe je je door je emoties verwikkeld kunt voelen. Hierdoor kun je vaak niet meer helder zien wat er werkelijk gaande is. In het zien van wat er bij jou van binnen speelt kan het helpen dat ik vanuit een afstandje met je mee kijk.

 

Heb je nog vragen of wil je aan de slag?

 

Wil je weten hoe het met jouw grenzen zit? Onderzoeken wat er in jouw familie speelt? Of ben je nieuwsgierig wat er achter het gedrag of de woorden van jezelf of je kind schuil gaat? Neem vrijblijvend contact met mij op voor een kennismakingsgesprek of een opstelling.

×