Spiegelen

IZR, je zou het ook spiegelmethode kunnen noemen.

 

In de psychologie betekent ‘in de spiegel kijken’ eerlijk naar jezelf kijken en je gedrag goed bestuderen, Wie ben je en waarom doe je zoals je doet. Daarnaast geeft het woord ‘spiegelen’ aan dat je als spiegel functioneert voor elkaar. Wat je in de ander ziet of voelt zegt iets over jezelf. Je kunt op verschillende manieren naar jezelf en een ander kijken.

Ik werk systemisch, dat wil zeggen dat ik jouw vraag of verlangen bezie vanuit een systeem. Een systeem kan bijvoorbeeld zijn jouw gezin van herkomst, of nog groter; je familie. Jouw lichaam op zichzelf is ook weer een systeem. De werkwijze die ik gebruik heet Interactieve Zelf Resonantie (IZR). Resoneren betekent meetrillen. Kinderen begrijpen nog geen taal en zijn afhankelijk van alle andere manieren van communiceren. De meest belangrijke ‘taal’ voor hun is het meetrillen met de energie van anderen. Ze voelen direct hoe hun moeder zich voelt en stemmen daar hun eigen gedrag op af om zelf in leven te blijven. 

Als volwassene doen we dit ook voortdurend maar na een eerste gevoel neemt onze ratio het gelijk over. Je kent t vast wel dat je ergens voor t eerst binnen komt en gelijk voelt; dit klopt niet. Of je bent juist gelijk op je gemak. Je zintuigen herkennen iets van wat je eerder hebt mee gemaakt. Je lichaam kent geen tijd en verwart toen met nu. Je lijf onthoudt alle indrukwekkende gebeurtenissen. Fijne maar ook de niet-fijne. IZR is een methode waarbij taal toegang geeft tot het onderbewuste. Door af te stemmen op dat wat er achter de woorden in jouw lichaam is opgeslagen kun je jezelf ontmoeten.

‘ik voelde me veilig bij Juke. Op de juiste momenten stelde ze de juiste vragen die me verder hielpen in mijn proces’      – Hans –

Met IZR stem je af op je onderbewuste ervaringen die in je lijf zijn opgeslagen. Zodat je inzicht krijgt in wat jou weerhoudt te leven zoals je dat graag wilt. En je bewust keuzes kunt maken zodat je niet het gevoel hebt dat je geleefd wordt maar zelf aan het stuur staat van jouw leven.

Dus, bijvoorbeeld.. als kind was je afhankelijk van je ouders en anderen om te overleven. Je hebt gedrag aangeleerd dat je toen heeft geholpen om jezelf staande te houden. Bijvoorbeeld om niet te zeggen wat jij wilt of om jezelf onzichtbaar te maken. Of om juist heel veel en hard te gaan praten, druk en grappig te doen om maar gezien te worden, te pleasen, noem maar op.

Waarschijnlijk kun je van jezelf wel iets noemen wat jij doet om juist wel of liever niet gezien te worden.  Overlevingsgedrag is een ijverige ridder die jou wil beschermen tegen de pijn die je als kind gevoeld hebt. Door je verlangen te onderzoeken kijk je in je eigen spiegel. Ontmoet je jezelf en zie je welke patronen die je als kind nodig had je nu als volwassene in de weg zitten. Lees meer… 

 

IZR is ontwikkeld door Interakt. De methode is gebaseerd op de door dr. Franz Ruppert ontwikkelde methode IoPT (Identiteitgeoriënteerde Psychotraumatheorie en -Therapie) en op beproefde trauma- en hechtingstheorieën.

Als je meer wilt weten over IZR klik dan hier

spiegelen in een gesprek

 

Stel, je hebt een vraag over je relatie, je komt steeds in hetzelfde patroon en denkt ‘het zal wel aan mij liggen’. Of je geeft juist de ander er de schuld van dat jij je niet prettig voelt. Of je wil juist heel graag een relatie maar ‘de ware’ komt maar niet…

 

Je verlangen in je relatie kan bijvoorbeeld zijn: ik wil weten wie ik ben. Aan de hand van deze zin kunnen we in een gesprek onderzoeken wat de woorden voor jou betekenen, wat je er bij voelt en waar ze voor staan. Zijn het jouw ‘ikken’ die er twee keer in staan of is er ook een ik-deel van één van je ouders die je nog steeds zit te pleasen of waar je je tegen af zet?

 

Werd jou als kind gevraagd wat jij wilde? En werd er dan écht naar jou geluisterd, onvoorwaardelijk? Zonder gelijk een oordeel of een oplossing? Of cijferde je dan jezelf weg om het de ander naar zijn zin te maken. En ben je daar eigenlijk nog steeds boos over? Ga op zoek naar je eigen antwoord. Ik luister samen met jou naar de woorden achter jouw woorden.    

 

Mijn rol is jou te begeleiden in je proces. Ik ben volgend en ondersteunend en waar nodig doe ik suggesties.

 

×